Foto: Bildbyrån

Timrå behövde endast fyra av sju matcher för att skicka ned till Djurgården till HockeyAllsvenskan. Efter Timrås seger med 3-1 så kommer klubben från Medelpad att spela i SHL säsongen 2022/23 medan Djurgården alltså flyttas ned en division.

Det negativa kvalet i SHL blev inte speciellt långvarigt. Det som på förhand förväntades bli en jämn och tuff matchserie mellan Djurgården och Timrå blev något helt annat. De sistnämnda gjorde en så kallad ”sweep” i matchserien och vann fyra raka matcher för att avgöra matchserien.

Kvalserien avgjordes under lördagen när Djurgården hade kniven mot strupen när man gästade Timrå. Förutsättningarna var klara för DIF: antingen vinna eller försvinna. Efter en mållös förstaperiod så kom dock rejäla kallduschen i andra perioden för Djurgården. Robin Hanzl gjorde 1-0 för Timrå i mitten av andra perioden och bara minuten senare så satte Ty Rattie dit 2-0. Innan den andra periodens slut så fyllde Robin Hanzl på sin målskörd till 3-0 och det var nattsvart för Djurgården.

I den tredje perioden så gjorde stockholmarna allt för att hitta in i mål bakom Timrås storspelande Jacob Johansson. Reduceringen kom också från William Eklunds klubba, men detta med 20 sekunder kvar av matchen och därmed alldeles för sent.

Fiaskot blev ett faktum för Djurgården. Fyra raka förluster i det negativa kvalet mot Timrå och ett definitivt besked att Djurgården kommer att spela i HockeyAllsvenskan säsongen 2022/23.

Timrå IK har å sin sida säkrat SHL-kontrakt till nästa säsong och firade hela lördagen. Den mångårige sportchefen Kent ”Nubben” Norberg meddelade senare att han lämnar sitt arbete för samma roll i HV71 till nästa säsong. I ett ännu senare skede bekräftades det att Tre Kronors lagkapten under OS i Peking, Anton Lander, återvänder till sin moderklubb Timrå till nästa SHL-säsong.