Foto: Bildbyrån

Oscar Dansk hade en tung säsongsdebut i AHL då han släppte in 7 mål när hans Chicago Wolves förlorade med 8-4 i premiären. De chanser han fått i NHL har 25-åringen dock tagit vara på, och har på totalt fyra matcher en räddningsprocent på imponerande 94.6%. I intervjun med Hockeyresultat.se förklarar Dansk att Golden Knights stabila lagbygge bidrar till svenskens framgång.

Dansk spenderade sina första juniorhockey-år i Brynäs J18- och J20-lag och efter att ha spelat två år i den kanadensiska juniorligan OHL draftades han av Columbus Blue Jackets 2012. Efter att han inte fått chansen i Columbus plockades Dansk upp av ett nystartat Golden Knights under expansions-draften sommaren 2017. I Golden Knights slogs svensken om en NHL-plats mot bland annat stjärnmålvakten Marc Andre Fleury och fick tillslut sin chans efter att hela fyra av organisations målvakter skadat sig i Oktober.

I och med den stenhårda konkurrensen i NHL talas det ofta om att det gäller att ta chanserna när man får dem, något som Dansk lyckades göra i sina NHL-framträdanden. Svensken fick chansen att spela fyra matcher under Golden Knights skadebekymmer, och bidrog med en räddningsprocent på 94.6% och släppte bara in 1.78 mål i snitt per match.  

“Det är ett genomgående otroligt bra lag i Vegas, grabbarna har gjort det bra framför mig som har gjort det lättare för mig att spela mitt spel”, förklarar Dansk angående varför det gått så bra i Golden Knights när han fått chansen. 

Trots de imponerade siffrorna har det inte blivit några fler NHL-matcher för stockholmaren, något som säkert har att göra med den stenhårda konkurrensen på målvakts-positionen. Den kanadensiska stjärnmålvakten Marc Andre Fleury har vunnit Stanley Cup hela fyra gånger, och efter 16 år i NHL är 34-åringen ansedd som en av ligans absolut bästa målvakter. Dansk väljer dock att se på konkurrensen som något positivt och utvecklande.

“Konkurrensen är väldigt tuff och samtidigt väldigt inspirerande, vilket i sin tur är jätteskoj. Jag fokuserar på att ta en dag i taget och jobbar för att utvecklas varje dag jag kommer till ishallen”, berättar svensken till Hockeyresultat.se.

Den mest realistiska chansen att slå sig in i Golden Knights får anses vara andremålvakts-platsen som just nu innehas av Malcolm Subban. Subban har länge varit ifrågasatt av många experter, som menar att målvaktens spel inte håller på NHL-nivå. Kritikerna fick vatten på kvarn när Subban i onsdags blev utbytt i sin säsongsdebut efter flertalet tveksamma ingripanden. Målvakten har också varit skadeförföljd, och har ryktats bort från klubben. 

Fram tills att chansen till NHL-spel kommer tillbaka får Dansk fortsätta att ta en dag i taget och utvecklas varje dag. Kanske är drömmen om NHL närmare än vad han tror.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här