Det skulle krävas sex finalmöten, men under natten till måndagen kunde Colorado Avalanche knipa sin tredje Stanley Cup-seger genom tiderna.

Det hade gått 21 år sedan Colorado senast stod på isen i den stora finalen. Deras motståndare Tampa Bay Lightning har i sin tur flera finaler bara under 2010-talet, där de två senaste resulterat i segrar. Laget gick därmed in i mötet som dubbelt regerande mästare och hade en stor press på sig.

Colorado tog snabbt greppet om finalserien när man vann de två första hemmamatcherna. Tampa lyckades sedan ta en seger på sin hemmaplan, men Colorado kunde därefter sätta kniven mot strupen när man intog en 3-1 ledning. På bortaplan kunde dock Tampa vinna med 3-2 och därmed ta matchen tillbaka till sin hemmaborg.

I nattens möte på Amalie Arena var det Steven Stamkos som tog ledningen för hemmalaget i matchens fjärde minut. I den andra periodens inledning kunde Nathan MacKinnon kvittera, vilket följdes av ett ledningsmål från Artturi Lehkonen. I den sista perioden orkade inte Tampa kämpa vidare och när slutsignalen ljöd stod det klart att årets vinnare var korad.

Två svenskar återfinns i truppen, Gabriel Landeskog och Andre Burakovsky, där den sistnämnde nu tar hem sin andra titel. För fyra år sedan vann han pokalen med Washington Capitals. För kaptenen Landeskog är detta dock den första titeln, någonting som han drömt om hela livet.

– Jag hade en affisch från Colorados senaste Stanley Cup-vinst på väggen när jag var sju-åtta år och har drömt om att få vara i den bilden sedan dess, berättade Landeskog för Sportbladet.