Brynäs IF spelar i Hockeyallsvenskan säsongen 2023/24. Detta efter att Gävle-laget förlorade nedflyttningskvalet mot Malmö Redhawks med 1-4 i matcher. Detta är första gången som Brynäs åker ut ur högstaligan.

13 SM-guld, 63 raka år i den högsta serien i det svenska seriesystemet, nedflyttade till Hockeyallsvenskan säsongen 2022/23. Det är klassikerklubben Brynäs IF:s verklighet. Under torsdagen förlorade nämligen Gävle-lagets herrlag med 0-1 på hemmaplan mot Malmö Redhawks, ett resultat som spikade fast att Malmö vann nedflyttningsserien med 1-4 i matcher. Något som i sin tur innebär att Brynäs spelar hockeyallsvenskt nästa säsong.

Brynäs sparkade sin huvudtränare Mikko Manner inför det negativa kvalet och tog in spelarlegendaren Ove Molin som huvudansvarig i båset. Molin och hans nya ledarstab kunde inte få tillräckligt med bukt på Brynäs och fick se ett mer samspelt Malmö ta greppet om matchserien redan efter tre omgångar (0-3). Brynäs vann sedan måstematchen på bortaplan till 1-3 i matcher och fick under torsdagen chansen att gå upp till 2-3 på hemmaplan. Efter en målsnål drabbning gav dock Ponthus Westerholm gästerna Malmö ledningen till 0-1 med drygt tolv minuter kvar av matchen. Brynäs kunde dock inte hitta en kvittering i slutminuterna och fiaskot blev ett faktum.

Inför hemmapubliken i Monitor ERP Arena gick det att konstatera att en av Sveriges mest framgångsrika klubbar på herrsidan åker ut ur högstadivisionen. I och med Brynäs uttåg ur SHL är nu Färjestads BK den enda klubb som aldrig någonsin åkt ut ur högstadivisionen i svensk ishockey på herrsidan.

För Brynäs del blir det omtag i Hockeyallsvenskan nästa säsong alltså, detta efter flera sämre säsonger i följd med dåliga resultat. Brynäs spelade negativt kval redan för två år sedan men vann den gången mot HV71. Brynäs IF vann SM-guld så sent som säsongen 2011/12 med bland annat Jakob Silfverberg i laget. Säsongen 2016/17 förlorade man SM-finalserien mot HV71.