Foto: Bildbyrån

Brynäs IF har haft en turbulent tid. Men nu kan klubben presentera en ny huvudtränare till SHL-laget. Den finska världsmästaren Mikko Manner har skrivit på för två år med Gävle-klubben.

Brynäs höll sig kvar i SHL med nöd och näppe efter en kvalseger mot HV71, som i sin tur åkte ned i Hockeyallsvenskan. Sedan dess har det stormat i och runt om Brynäs efter en turbulent tid utanför isen.

Men nu kan klubben se framåt. Under onsdagen presenterade Brynäs sin nya huvudtränare för de kommande två åren. Och de presenterar ett spännande namn. Brynäs nya tränare heter Mikko Manner. Finländaren är för tillfället på plats i Riga och hockey-VM som assisterande tränare till Jukka Jalonen i det finska båset.

Manner har sedan säsongen 2017-18 varit huvudtränare för det finska laget Kärpät. Under sin första säsong som huvudtränare för klubben vann Kärpät guld i Finland, och Mikko Manner har sedan tidigare två finska guld som assisterande tränare för Kärpät.

Brynäs nya tränare stod även i båset under de finska lejonens succé under VM 2019, där man överraskande tog hem guldet Även då var Manner assisterande tränare bakom huvudtränaren Jukka Jalonen.

Men nu blir det alltså nya uppdrag för finländaren. Brynäs presenterar sin nya tränare på sin hemsida. Han känner till klubben väl sen innan och tror på en positiv framtid i Gävle.

– Jag har kollat mycket svensk hockey de senaste åren och jag följde Brynäs i kvalet. Jag känner Tomi Sallinen sen tidigare och har så klart bra koll på spelare som Greg Scott, Simon Bertilsson och Anton Rödin. Jag ser fram emot att komma på plats och lära känna alla de andra spelarna också, säger han till Brynäs hemsida och fortsätter:

– Det finns många duktiga spelare i Brynäs och jag tror att vi kan vara ett riktigt bra lag redan nästa år. Min filosofi är nog en blandning av svensk och finsk hockey. Jag vill att vi ska vara aggressiva och vända spelet snabbt, men också att alla fem på isen ska spela tätt, att vi samlar ihop oss och går tillsammans och att alla fem ska vara involverade i spelet. Det ska var organiserat, men vi ska också våga spela och det ska finnas utrymme för individuella spelare att fatta sina egna beslut.

Mikko Manner har skrivit på ett kontrakt med Brynäs som sträcker sig över säsongen 2022/23.