Foto: Bildbyrån

I brist på NHL-matcher så fortsätter vi att stilla hockey-abstinensen med intressanta historier från världens bästa hockeyliga. Idag tar vi en närmare titt på den anrika Stanley Cup-pokalen. 

1. 
Traditionen att spelarna får ta med sig pokalen hem gör att Stanley Cup-trofén ofta är på resande fot. Enligt Hockey Hall of Fame har pokalen 325 resdagar per år, och 100 av dagarna är under sommaren när spelarna tar hem pokalen till sina hemländer. Bucklan har varit i 25 länder och varenda delstat i hela USA.

2.
Det är endast 12 kvinnor som har sitt namn ingraverat i pokalen. Den allra första kvinnan hette Marguerite Norris och var president i Detroit Red Wings säsongen 1954-1955.

3.
Det är bara fyra personer i NHL:s historia som fått det ärorika jobbet att gravera Stanley Cup-pokalen. Den nuvarande graveraren heter Louise St. Jacques, och han har i intervjuer medgett att han är oerhört nervös när han graverar, med rädsla för att skriva fel.  Olyckor händer dock ibland, och det är faktiskt flertalet felstavningar på bucklan, bland annat är Boston Bruins vinst säsongen 1971-72 stavat “Bqstqn Bruins”.

4.
Pokalen har blivit utsatt för stöldförsök ett flertal gånger. När pokalen ställdes ut i Chicago 1962 försökte en Montreal-supporter att sno åt sig pokalen, men blev stoppad av vakterna. När polisen förhörde tjuven svarade han “Jag försökte bara ta tillbaka pokalen till Montreal – där den hör hemma”.

5.
Stanley Cup-pokalen kommer med en hel del vidskeplighet. Bland annat så vägrar spelarna att ens titta på pokalen innan de vunnit den, då de är oroliga för att det innebär otur. Vissa lag vägrar till och med att röra vid sina Konferens-pokaler för att inte “jinxa” chanserna till att vinna den riktiga pokalen – Stanley Cup.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här