SHL klubbarnas förutsättningar ser olika ut, vi har kollat på klubbarnas årsredovisning för 2018/2019. Där har vi tagit fram alla klubbars egna kapital och jämfört detta med hur lagen presterar på isen. Finns det ett samband mellan klubbarnas egna kapital och hur mycket poäng klubbarna tar?
Klubbarnas egna kapital inför säsongen
Färjestad – 116.5 miljoner
HV71 – 55.5 miljoner
Skellefteå – 45 miljoner
Frölunda – 34.5 miljoner
Växjö – 30.2 miljoner
Djurgården – 27.4 miljoner
Luleå – 26.2 miljoner
Leksand – 21.5 miljoner
Brynäs – 15.3 miljoner
Linköping – 11.2 miljoner
Rögle – 7.7 miljoner
Örebro – 6.4 miljoner
Oskarshamn – 4.1 miljoner
Malmö – 14 tusen (Dispens år)
Tittar man på klubbarnas egna kapital så har Färjestad en betygande ledning. Klubben har dubbelt så mycket i eget kapital ner till tvåan HV71.
Frölunda som vann förra säsongen placerar sig på en fjärde plats i tabellen över eget kapital medans finalistmotståndaren Djurgården hamnar på en sjätteplats.
Klubbarnas egna kapital är en visning på hur välmående klubben är, hur mycket pengar klubben har råd att investera i trupp och annat kring laget. Men behöver högst kassa alltid betyda att man presterar bäst?
Malmö Redhawks som fick lämna efter kvartsfinalen förra säsongen har ett eget kapital som är nästintill tomt. Laget har fått dispens för att få spela årets säsong av SHL och behöver kunna visa upp ett eget kapital efter säsongen på minst 5 miljoner för att inte riskera att bli tvångsnedflyttade.
Ser man till en klubb som Växjö som har femte störst kapital av klubbarna i SHL och nu ligger på en 13:e plats i tabellen så visar det att bara för man har mycket pengar på banken behöver det inte betyda att utdelningen kommer automatiskt på isen.
Det egna kapitalet är en trygghet för klubbarna att man kan återinvestera. Ser man kortsiktigt så går det att nå framgång om man investerar tungt och riskerar hela ekonomin, men om man som klubb ska använda de medel man har på ett sunt sätt, går det då för de mindre klubbarna att vara med och slåss om pokaler och titlar eller är det pengarna som kommer vinna i slutändan?
Vart går gränsen för hur mycket pengar klubbarna behöver ha i eget kapital mot vad prestationen ute på isen visar? Kan man som Oskarshamn med ett kapital på 4.6 miljoner kunna matcha sig med Färjestad i det långa loppet? Örebro som i nuläget ligger före klubbar som Färjestad, HV, Djurgården med ett kapital på 6.4 miljoner kronor kommer de kunna fortsätta en sådan framgång eller kommer pengarna och kapitalet att komma ikapp och de lagen med mest pengar gå om även på isen?
Kan de mindre klubbarna utmana på andra sett än ekonomiskt även över längre tid?
Kollar man tillbaka från säsongen 2013/2014 då Elitserien bytte namn till SHL så har alla klubbar som varit representerade i SHL-finalerna varit klubbar som är i topp vad gäller eget kapital. Med undantag för Brynäs 2016/2017 som idag inte placerar sig i toppen vad gäller kapital
Artikeln är skriven av:
Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com
Kommentera gärna