Foto: Bildbyrån
Totalt är det tolv regeländringar som gjorts inför säsongen 2019/2020. Bakom arbetet med att främja vad Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson kallar en ”säker, teknisk och fartfylld ishockey” står diverse ligaorganisationer och tränare.
Utöver främjandet av en ”säker, teknisk och fartfylld ishockey” är syftet med de nya regeländringarna att sätta individens utveckling i centrum.
”Spelreglerna för ishockey är verkligen en viktig hörnsten i svensk ishockeys struktur för genomförandet av matcherna”, säger Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson i ett pressmeddelande. ”Regelverket ämnar alltid till att främja en säker, teknisk och fartfylld ishockey med individens utveckling i centrum. Det är också en viktig demokratisk process i ishockeyfamiljen där engagemang och intresse samlas från bredd till elit gällande förslag och idéer kring spelreglernas utformning och utveckling.”
Nya regler för icing, puck ur spel och ett uppdaterat, könsneutralt språkbruk
Utöver regeländringarna har språket i regelboken uppdaterats till att vara helt könsneutralt.
De mest betydande regeländringarna ser ut som följer:
Regel 1 – Banan
Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs.
Regel 2 – Målburar
Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.
Regel 12 – Övriga utrustningsregler
Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.
Regel 44 – Checking to the head
Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.
Regel 56 – Interference & Late hit
Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.
Regel 71 – Leaving the bench
Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.
Regel 72 – Refusing to the play the puck
Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.
Regel 77 – Nedsläpp
Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.
Regel 79 – Mål
Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.
Regel 80 – Icing
Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av.
Regel 85 – Puck ur spel
Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen.
Regel 87 Timeout
Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.
Källa: swehockey.se
Artikeln är skriven av:
Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com
Kommentera gärna