Foto: Bildbyrån

Utifrån framstod Robin Lehner som en framgångsrik ishockey-stjärna, men på insidan kämpade han mot mental ohälsa och missbruk. Inför säsongen 18/19 valde Lehner att rehabilitera sig från sitt missbruk och öppet tala ut om sina demoner, vilket resulterade i en Vezina Trophy-nominering och sin hittills bästa säsong i karriären. Nu hoppas Lehner att hans öppenhet om sitt missbruk ska hjälpa andra i samma situation. 

Den 4e April 2018 kunde Lehner  inte längre att leva i sitt missbruk, och valde att checka in på rehabkliniken The Meadows i Scottsdale, Arizona.. Han vaknade inte sällan i en pöl av svett och mardrömmarna avlöste varandra. Det första steget i behandlingen var avgiftning, något Lehner beskriver som något av det värsta han varit med om. 

“Jag började se saker, alltså riktigt galna saker. Jag drömde konstant mardrömmar och ärligt talat visste jag inte om den första månaden var på riktigt eller inte”, sa Lehner i en öppenhjärtig intervju med ESPN. 

År av alkoholberoende och pillermissbruk hade försatt Göteborgs-sonen i en konstant dimma, och medgav att han inte sovit ordentligt på flera år. 

“Men det var bara min hjärna som försökte ta igen förlorad sömn, och det var då jag insåg hur kraftfullt det är. Det är tufft när du inser vad du har gjort med dig själv”. 

Tanken var att Lehner skulle stanna på kliniken i sex veckor, men valde självmant att stanna i tre månader. Något som hans fru Donya trodde berodde på att han var rädd för att komma tillbaka till verkligheten, och att han inte riktigt var färdig med sin inre resa. När avgiftningen var klar började Lehner sin mentala rehabilitering, med terapi- och AA-möten. Det var i terapin som det stod klart att hans problem inte enbart berodde på hans uppenbara missbruk. Lehner diagnostiserades med bipolaritet och ADHD, och det stod även klart att han led av posttraumatisk stress från en tuff barndom. 

Efter att ha blivit utskriven från rehabcentret kände Lehner sig starkare än någonsin.

“Jag hade inte haft en nykter hockeysäsong i hela min karriär”, skrev Lehner i ett öppet brev i The Players Tribune. “Jag kunde se ett mönster i mina humörsvängningar. När jag var hypomanisk och på bra humör var jag en stabil målvakt. I depressions-stadiet, inte alls lika bra”.

Han var nu redo att spela hockey i nyktert tillstånd för första gången på flera år, men han var också redo att tala öppet om sina problem för att hjälpa andra. Mental ohälsa är fortfarande ett tabubelagt ämne i NHL, och att komma ut som före detta missbrukare kan medföra ett rykte som skadar karriären. Lehner var medveten om riskerna, och trots påtryckningar från agent och familj valde Lehner att tala ut om sina problem för att hjälpa andra människor i liknande situationer. Han ville visa att mental ohälsa är ett samhällsproblem som ingen ska behöva skämmas över. 

“Anledningen till att jag talade ut offentligt var för att hjälpa många människor, men det var också för att hjälpa mig själv”, förklarar Lehner. “Folk tror att man är galen bara för att man är bipolär, men nu kan de se att jag är normal och kan leva ett normalt liv, och att det går att söka hjälp”.

Lehners öppenhet har banat väg för andra atleter som valt att berätta om sina mentala problem. Efter att NBAs basket-stjärnor Kevin Love och DeMar DeRozan följt Lehners fotspår bestämde sig ligan för att introducera en policy för mental hälsa som innebär att alla NBA-lag nu måste ha minst en psykolog i klubben som spelarna kan ta hjälp av vid eventuella mentala problem. NHL har ännu inte anammat policyn, men Lehner pushar för att förändringen ska ske. Miljontals människor lider av mental ohälsa, och stigmatiseringen kring ämnet gör att folk, speciellt idrottare, ibland tvekar på att söka hjälp. 

“Du tillåts inte att visa svaghet inom ishockeyn, det är en kulturell grej. Vi måste försöka hjälpa varandra, och det handlar om att vara påläst och att visa öppenhet. Det är anledningen till att jag vill tala ut”.

Säsongen 18/19 kom att bli den bästa i Robin Lehners karriär. Med en räddningsprocent på 93% bar Lehner ett mediokert New York Islanders till slutspel, där de slog ut favorittippade Pittsburgh Penguins i fyra raka matcher. Succé-säsongen belönades med ett flertal utmärkelser, bland annat Masterton Trophy, utmärkelsen som tilldelas den spelare i ligan som visat prov på “ihärdighet, sportslighet och hängivenhet till ishockeyn”. Lehner tilldelades även Jennings award, utmärkelsen för målvaktsparet med minst antal insläppta mål. 

Utmärkelser i all ära, men det går dock att argumentera för att Robin Lehner vann säsongens största pris utanför isen.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här