Här hittar ni resultatet för alla matcher i SHL under säsongen 2023/2024. I dessa matcher gör de 14 bästa ishockeyklubbarna i landet upp om att slutligen få bli krönta till nya svenska mästare. Varje enskilt möte som spelas i grundserien är otroligt viktigt, då resultatet har direkt inverkan på ställningen i tabellen. Varje poäng som ett lag kan få med sig är viktigt om man vill säkra ett vidarespel i ligan, samt ta sig till slutspelet.

Streama hela SHL-slutspelet hos TV4 Play

Få tillgång till alla matcher för 399 kr/mån i 6 månader med TV4 Play+ Sport Total (ord. pris 549 kr/mån).

Skellefteå

Den svenska ligan SHL gick tidigare under namnet Elitserien och är den högsta ligan inom svensk ishockey. I grundomgången som sträcker sig från september till mars spelas totalt 52 omgångar där alla lag möter varandra fyra gånger. Härifrån går de sex bäst placerade lagen direkt till slutspel, medans lag 7 till 10 får göra upp om de sista slutspelsplatserna. Kvalet och slutspelet spelas i bäst av sju-möten, där en vinst kan vara direkt avgörande för om man är kvar i spelet eller ej.

Bottenplacerade lagens hårda kamp
I tabellen för SHL finns det ett flertal gyllene sträck som man vill ta sig förbi för att säkra sitt vara eller icke vara i ligan. Lag 11 och 12 får ingen chans att spela i slutspelet, utan får istället avsluta säsongen och ladda inför nästa. Däremot så går lag 13 och 14 en tuff väg till mötes, där man riskerar att förlora sin plats i högstaligan och istället åka ner i Hockeyallsvenskan. Därför är det i många fall en lika hård kamp om att hålla sig borta ifrån dessa placeringar som det är att hamna i toppen.

SHL / Elitserien rekord

Äldsta utespelare att spela i SHL

När Donald Brashear äntrade isen i matchen mellan Modo Hockey och Linköping HC så blev han den äldsta spelaren att spela i SHL. Brashear var 43 år och 24 dagar när Brashear spelade sin sista match i SHL. Under säsongen 2014-2015 så gjorde Brashear 12 matcher för Modo i SHL men lyckades aldrig göra några poäng. Dock så tvingades Modo kvala denna säsong för att vara kvar i SHL och då lyckades Donald Brashear göra ett mål när Modo vann mot Vita Hästen.

Målvakt som har gjort flest mål

Jarmo Myllys gjorde totalt 7 säsonger i Luleå Hockey. Under denna period så vann Jarmo Myllys bland annat 1 SM-guld. Unikt med Myllys var att han var otroligt duktig med klubban detta gjorde att han lyckades göra 2 mål i SHL samt hela 17 assist. Det första målet gjorde Jarmo Myllys mot Leksand och det andra målet var mot Malmö Redhawks. Sedan den 23 november 2011 så hänger Jarmo Myllys tröja i taket i Coop Norrbotten Arena.

Vilken spelare har gjort flest mål i SHL?

Med sina 271 mål under grundserien så är Lars-Gunnar Pettersson den spelaren som har gjort flest mål i grundserien. Pettersson spelade för Björklöven och Luleå. Den spelaren som har gjort flest mål inklusive slutspel är Håkan Loob. Loob svarade för 262 mål för Färjestad i grundspelet men även 43 mål i slutspelet vilket gör att Håkan Loob är den spelaren som har gjort flest mål inklusive slutspelet.

Håkan Loob är även spelaren som har gjort flest mål under en och samma säsong. Under säsongen 1982/1983 gjorde Loob 42 mål på 36 grundseriematcher för Färjestads BK. Totalt gjorde Loob 76 poäng under denna säsong.

Snabbaste målet i SHL

Det snabbaste målet som någonsin har gjorts i SHL historia tillkom i matchen mellan Karlskrona HK och Frölunda HC den 23 oktober 2015. Det tog endast 5 sekunder för Alexander Wiklund att göra 1-0 målet för hemmalaget Karlskrona. Detta var ett av tre mål som kom från Wiklunds klubba under denna säsong som var Karlskrona HK första säsong i SHL.

Yngsta målskytten i SHL

När Oliver Kylington endast var 16 år, 4 månader och 9 dagar blev han SHL yngsta målskytt genom tiderna. Detta blev han den 28 september när Färjestad möte Modo. Oliver Kylington mål blev även matchavgörande och under säsongen som var Oliver Kylington första säsong i Färjestad spelade han 32 matcher i SHL och noterades för 2 mål och 4 assist.

Flest assist genom tiderna

Johan Davidsson leder många tabeller som är kopplade till assist i SHL. Davidsson leder bland annat flest assist i grundserien med 386 stycken. Davidsson är även den spelare som har gjort flest assist i slutspelet i SHL, hela 75 stycken. Johan Davidssons första assist i kom redan säsongen 1993/1994. Davidsson avslutade spela hockey efter säsongen 2012/2013 då hade han spelat 17 säsonger med HV71 i SHL och var kapten under de sista 11a säsongerna.

Flest assist under en säsong

Under säsongen 2012/2013 svarade Bud Holloway i Skellefteå AIK för en fantastisk säsong. Holloway svarade för 20 mål och 51 assist. Holloway fortsatte att producera assist i slutspelet vilket gjorde att han totalt slutade på 56 assist under säsongen. Med sina 51 assist under grundserien så har Bud Holloway rekordet för flest assist under grundserien.

Räknar man istället in slutspelet så är det Tony Mårtensson som innehaver detta rekord. Under säsongen 2007/2008 svarade Mårtensson för 50 assist i grundserien samt ytterligare 15 assist i slutspelet vilket gör att Mårtensson denna säsong kom upp i 65 målgivande passningar för Linköping Hockey Club.

Spelare som har gjort flest mål under en period

Rekordet för att göra flest mål under samma period innehavs av 2 olika spelare. Under matchen mellan Leksands IF och Västerås IK som slutade 7-7 svarade Jan Huokko för 4 mål under den tredje perioden.

Den andra spelaren som har lyckats göra 4 mål under samma period är Jesper Olofsson. Detta gjorde Olofsson för sitt lag Färjestads BK i bortamatchen mot Växjö Lakers den 12 mars 2020.

Flest utvisningsminuter i SHL

Den spelaren som har flest utvisningsminuter i SHL historia är Andreas Jämtin. Jämtin som har representerat AIK, HV71, Linköping HC och Färjestad BK kom upp i hela 1433 utvisningsminuter. Den säsongen som Jämtin drog på sig flest utvisningsminuter var under säsongen 2007/2008 när Jämtin spelade i HV71. Denna säsongen drog Jämtin på sig 167 utvisningsminuter i grundserien samt 36 minuter i slutspelet. Det är dock en annan HV71 spelare som har rekordet för flest utvisningsminuter under samma säsong. I grundserien 2006/2007 drog Lance Ward på sig hela 273 utvisningsminuter under 50 matcher vilket ger ett snitt på 5,46 minuter per match. Under samma säsong passade han även på att dra på sig 47 utvisningsminuter i slutspelet.

Poäng i flest matcher i rad

Fredrik Bremberg svarade för att göra poäng i 16 raka matcher i SHL under säsongen 2008/2009. Denna säsong blev en av Brembergs bästa i karriären och han slutade på 17 mål och 40 assist.

Högst räddningsprocent

Under säsongen 2011/2012 så svarade målvakten Frederik Andersen för en jättebra säsong. Frederik Andersen slutade på 94,10 % i grundserien där han spelade 39 matcher. Efter säsongen så lämnade Frederik Andersen Frölunda efter endast 1 säsong och skrev på för Anaheim Ducks i NHL.

Den målvakt som har haft den högsta räddningsprocenten i ett slutspel är Niklas Svedberg. När Svedberg spelade i Brynäs säsongen 2011/2012 slutade han med en räddningsprocent på 94,72 %

Flest mål i en och samma match

I säsongen 1977/1978 spelades en match mellan Färjestads BK och Djurgårdens IF. Matchen blev den målrikaste hockeymatchen i den högsta serien. När matchen var slut så hade hemmalaget Färjestad vunnit med 12-9. Under detta år var även Djurgården inblandad i en annan målrik match nämligen 14-6 förlusten mot Skellefteå AIK.

Flest inspelade poäng under samma säsong

Under säsongen 2001/2002 slog Färjestad till med att ta hela 118 poäng. Detta är det högsta antalet poäng som ett lag har spelat in i SHL. Under denna säsongen så tog Färjestad BK även över ett annat rekord i SHL nämligen flest vinster i rad. Totalt slutade Färjestad BK på 16 raka vinster.

Största seger i SHL

Den största segern i högsta svenska hockeyligan tillkom redan 1976 när Leksands IF vann bortamatchen mot Skellefteå AIK med hela 14-0. På senare år så är det framförallt Färjestads BK som har varit nära att ta detta rekord. Under säsongen 19/20 vann Färjestad med 12-0 mot Oskarshamn där man redan efter första perioden ledde med 7-0. Efter 2 perioder var ställningen 10-0 och många i Löfbergs Arena hoppades att kunna få vara med om ett rekord. Färjestad vann även sista perioden som avslutade med att Daniel Viksten gjorde det sista målet med endast 42 sekunder kvar. Noterbart från denna match var att IK Oskarshamn valde att byta målvakt redan vid ställningen 3-0 till hemmalaget. In för Fredrik Pettersson-Wentzel kom Tex Williamsson som släppte in 8 puckar. En annan spännande sak från denna match var att Färjestads första 8 mål gjordes av 8 olika spelare.

Vilka är regerande mästare i SHL?

Växjö Lakers vann Le Mat-pokalen säsongen 2022/23 efter att man besegrade Skellefteå AIK i SM-finalserien.